Etichete

Pagini

25.09.2012

Salman Rushdie - Furie

John S. Sargent - El Jaleo

”Câtă vreme (un anumit) grad al înțelegerii le este refuzat, oamenii se pot consola cu gândul că se bălăcesc cu toți în aceeași mlaștină a neștiinței... Însă, când [el] știa că cineva, undeva, cunoștea ceea ce el nu va cunoaște niciodată, fiind absolut conștient de importanța vitală a acestei cunoștințe, l-a cuprins iritarea prostească, mânia surdă a neghiobului. Se simțea ca un parazit sau ca o furnică lucrătoare... 
  Noua eră își avea noii împărați, iar el avea să fie sclavul lor.” 

”Când ești prea tânăr și n-ai avut timp să te alegi cu cine știe ce vânătăi de la viață, poți opta să iei în spinare, ca un ciliciu, suferințele lumii în care trăiești.”

”Epoca aparținea, ce-i drept științei, dar știința medicală era pe mâna unor primitivi și a unor nătărăi. Singurul lucru pe care/l aflai de la doctori era cât de puține lucruri știu. ”

”Viața omului se află acum în clipa izbucnirii, când furia crește, sau chiar în clipa izbucnirii - ceasul furiei, vremea fiarei dezlănțiute -, sau în ruinele de după o explozie de violență, când furia bate-n retragere și haosul e domolit, până la revenirea valului. În orașe, în pustiuri, în sânul națiunilor, în inimi, craterele au devenit un lucru obișnuit. Oamenii mârâie și se ascund după molozul propriilor nelegiuiri.”

”Vrei să devii mai înalt? N-ai decât să te duci la doctorul de înălțat și să-l pui să-ți fixeze extensii metalice în oasele lungi. Ca să devii mai slab, există doctor de slăbit, doctor de înfrumusețat ca să devii mai frumos, și tot așa. Asta să fie oare totul? Asta să fie deci? Am devenit oare mașini care se pot duce de capul lor la mecanic ca să fie transformate cum poftesc? Să fie personalizate, cu tapițerie din imitație de leopard și instalație stereofonică?... Doctorii nu știu nimic. Nu vor decât să te supună, să te dreseze ca pe un cățel sau să-ți pună o glugă ca unui șoim de vânătoare. Vor să te-aducă în genunchi și să ți-i frângă, apo îți recomandă niște cârje chimice pe care dacă le iei, n-o să fii în stare niciodată să mergi pe propriile-ți picioare.”

”Drepturile nu sunt niciodată acordate de către cei ce le dețin, sunt luate întotdeauna de către cei lipsiți de ele.”