Etichete

Pagini

04.03.2014

John Fowles - Magicianul

Danid Teniers the Elder - The Alchemist
”Bărbaților le place războiul pentru că li se pare singurul mod de a fi luați în serios. Pentru că își imaginează că este singura ocazie când femeile încetează să-și mai bată joc de ei. Războiul le permite să reducă femeile la rangul de obiecte, în aceasta constă marea deosebire dintre sexe. Bărbații văd obiecte unde femeile văd relațiile dintre obiecte; relații generate de nevoia pe care obiectele o au unul de celălalt, de nevoia de dragoste și de dorința de armonie. Este o dimensiune în domeniul sentimental care bărbaților le lipsește cu desăvârșire. O dimensiune care face ca toate femeile adevărate să nu vadă în război decât o odioasă absurditate. 
  Războiul este o psihoză creată de incapacitatea nostră de a percepe relațiile. Relațiile noastre cu cei din jur; relațiile cu situația noastră economică și istorică. Și, mai ales, relația noastră cu neantul. Cu moartea.”


”În viața fiecăruia are loc un moment de maximă intensitate. Atunci trebuie să te accepți. Este momentul în care ești ceea ce ești și totdeauna ceea ce vei fi.”


”Politețea ascunde refuzul de a accepta și alte aspecte ale realității.”

”Nebunia de a căuta moartea este cea mai mare perversitate. Venim din noapte, plecăm în noapte. Ce rost are să trăim în noapte?
Patriotismul, propaganda, onoarea profesiaonală - zaruri trucate.”

”Orice manifestare de excentricitate este artificială într-o lume dominată de lupta acerbă pentru  supraviețuirea economică.”

”Există unii dintre noi care gândesc că moartea nu vine niciodată din față, ci numai din spate: i-ar ajunge din urmă în momentul în care s-ar opri să se gândească.”

”Ideea că ne plac oamenii este o iluzie pe care trebuie s-o păstrăm în noi dacă vrem să trăim în societate.”

”Experiența m-a făcut să înțeleg ce este cu adevărat umorul. Este o manifestare a libertății. Tocmai că există libertate, există și surâs. Numai un univers total predeterminat ar putea trăi fără el.”

”Cu cât înțelegi mai bine ce este libertatea, cu atât o pierzi mai mult.”