Etichete

Pagini

31.03.2014

Aleksandr Soljenițîn - Pavilionul canceroșilor

Ilya Repin - Portrait of Vasily Kirillovich Syutayev
”Talentul înțelege și acceptă mai ușor moartea decât mediocritatea! Mediocritatea are neapărată nevoie de viață lungă.”

”Permanenta difuzare, prin ampilificație, a emisiunilor, considerată, nu se știe de ce, semn de răspândire a culturii este, dimpotrivă, un semn de primitivism cultural, incurajare a indolenței mentale. Pisălogeala asta nesfârșită, alternarea unei informații pe care n-ai cerut-o cu o muzică pe care n-ai ales-o, este curat furtișag de timp și entropie a spiritului. Un prostyănac căruia i s-ar fi facut cadou veșnicia, probabil ca n-ar putea-o îndura altfel, decât ascultînd radioul [sau privind la tv].”

”Dragostea față de animale n-o prețuim acum deloc la oameni, iar  de atașamentul față de pisici ne simțim chiar obligați să râdem. Dar dacă ne-am pierdut, pentru început, dragostea față de animale - oare nu este inevitabil să ne-o pierdem apoi și pe cea față de oameni?”

”Nu pentru a gâdila patimile a fost inventat tiparul. Excitantele trebuie vândute la farmacii.”

”Una din constrângerile obositoare ale umanității este faptul că oamenii nu se pot înnoi în mijlocul vieții, schimbându-și brusc, radical, ocupația.”

”Cu cât este mai fragil un om, cu atât mai multe zeci, poate chiar sute de împrejurări trebuie să coincidă pentru a se apropia de semenul său. Fiecare nouă coincidență nu-i apropie decât un pic. În schimb, o singură neînțelegere poate distruge totul. Și această neînțelegere intervine întotdeauna mai devreme sau mai târziu și se vede extrem de clar.”

”Pentru a încălzi un pahar de apă prin vorbire, trebuie vorbit încet două mii de ani sau strigat tare vreme de șaptezeci și cinci de ani. Dar și asta numai în cazul în care paharul nu ar avea pierderi de căldură. Trageți și voi concluzia care-i folosul pălăvrăgelii!”

”Dacă decenii după decenii nu-i lași pe oameni să povestească lucrurile așa cum sunt - mințile oamenești o iau razna și devine mai greu să-ți înțelegi compatriotul decât pe un locuitor de pe Marte.”