Etichete

Pagini

31.05.2012

Ilf şi Petrov - America fără etaje

Albert Bierstadt - In munti

"Adevărul e că majoritatea călătorilor suferă de psihoza suvenirurilor."

"America stă tolănită pe o imensă şosea."

"Dar omul, domnilor, e departe de a fi un istrument perfect. El poate să uite să întrerupă curentul la momentul potrivit. Aparatul n-o să permită aşa ceva. El se opreşte singur...  Este numit foolproof - protecţie împotriva prostiei. Tehnica avansată de se teme de om şi nu se încrede în inteligenţa lui."

"... Aşa-zisul american de condiţie medie, principalul cumpărător şi votant, este un om simplu, cu vederi extrem de democratice. El ştie să muncescă şi munceşte mult. Îşi iubeşte nevasta şi copiii, ascultă radioul, merge des la cinema şi citeşte foarte puţin. În afară de asta, are un mare respect pentru bani. N-are pasiunea avarului, dar îi respectă cum îşi respectă unchiul - un profesor celebru. Şi ar vrea ca peste tot în lume să fie la fel de simplu şi limpede ca în familia lui." 

"...Arta întreagă - egipteană, grecească, chineză, gotică, stilul Empire, până şi formalismul în esenţa lui - existase cu milioane de ani în urmă, născocită în chip genial de natură." 

"Cinematografia (americană) seamănă cu arta autentică la fel cum maternitatea la maimuţe seamănă cu cea a omului. Au multe în comun, dar prima e insuportabil de respingătoare."