Etichete

Pagini

31.05.2012

Alberto Vasquez-Figueroa - Pământ virgin

Paul Gauguin

"Istoria omului este istoria confruntării cu propria sa natură. Încearcă să-şi stăpânească instinctele şi nu reuşeşete decât să dezvolte o bestialitate mult mai rafinată."

 "Munca îl înjoseşte pe om din momentul în care-i restrânge libertatea."

"Responsabilitatea înseamnă aservire, iar aservirea înseamnă o frână pentru libertate."

" Nimic nu l-ar putea face să se întoarcă la lupta zilnică, la veşnicul căţărat al piramidei, la acel nesfârşit târâş în sus, agăţându-se cu ghearele şi cu dinţii, pentru că cea mai mică  nebăgare de seamă îl azvârlea din nou pe tobogan în jos, în abis; un Sisif modern, un mit mostruos ce părea să devină destinul comun al Omenirii.
  Sute, mii, milioane de fiinţe începeau în fiecare dimineaţă ascensiunea muntelui de ambiţii, cărând în spate bolovanul greu al incapacităţii lor, deschizăndu-şi drum prin mareea de oameni urmărind acelaşi ţel, cu privirea mereu fixă la drum, atenţi la pietricele şi la micile obstacole, fiindu-le imposibil să privească în sus, înspăimântaţi privind în jos.
Un drum lung, foarte lung, iar sus, pe culmea strâmtă, câţiva puţini la număr care încercau să-şi apare privilegiile împotriva acelora care erau pe punctul de a-i ajunge din urmă."