Etichete

Pagini

03.06.2015

Kurt Vonnegut - Barbă albastră

Jackson Pollock - Shimmering Substance
„O activitate artistică nu are nici o perspectivă în zilele noastre, cineva având un talent modest care ar fi putut fi o comoară pentru o societate de acum o mie de ani trebuie să renunțe la artă astăzi, trebuie să-și aleagă un alt domeniu de activitate deoarece mijloacele de comunicație moderne l-ar pune sau ar pune-o în concurență cu nimeni altcineva decât campionii mondiali.
 Întreaga planetă ar duce-o foarte bine azi cu, probabil, numai vreo duzină de campioni din fiecare domeniu al talentelor omenești. Cineva cu un talent modest trebui să și-l tină bine închis într-o sticlă până când, ca să spunem așa, se îmbată la o nuntă și atunci el sau ea dansează step pe o masă. Pentru asemenea artiști avem un nume. Le spunem „expozanți.”

„Arta modernă, arta escrocilor, nebunilor și degeneraților, iar faptul că mulți o iau în serios îmi dovedește că lumea a înnebunit.”

„[-Cine reprezintă bine și cine răul dintre pușcă și sacul de cauciuc, umplut cu ciolane, care se hlizește și fudulește și pe care-l numim corp omenesc? Cine hotărăște în ultimă instanță asupra acestei probleme aici pe pământ? 
 -Pictorii și autorii de povestiri, dramaturgii și istoricii sunt judecătorii Curții Supreme de Justiție pentru aprecierea Binelui sau Răului.]”

„Predarea de cunoștințe înseamnă, în marile universități, doar prelucrarea unor foarte multe vechituri nefolositoare, astfel încât adevăratul merit al acestor mari instituții constă în asigurarea pentru profesori a calității de membru pe viață al unei familii respectate și foarte mult mărite, în mod artificial.”

„Ce înseamnă literatura altceva decât o informare privitor la problemele moleculelor care nu prezintă nici o importanță pentru nimeni altcineva, în întreg Universul nostru, în afară de cele câteva molecule purtătoare de boala numită „gândire”.