Etichete

Pagini

22.05.2015

Michel Houellebecq - Particulele elementare

Eagle Nebula’s Pillars of Creation, NASAESA/Hubble and the Hubble Heritage Team
„Existența individuală nu ajunge în societățile umane la deplina conștiință de sine decât prin intermediul minciunii, cu care practic se confundă.”

„Pentru occidentalul contemporan, chiar și sănătos, gândul morții constituie un fel de zgomot de fond ce vine să-i invadeze creierul de îndată ce țelurile și dorințele se estompează. Cu vârsta, prezența acestui zgomot se face tot mai acaparatoare; poate fi comparată cu un sforăit înăbușit, însoțit uneori de un scrâșnet. În alte epoci, zgomotul de fond era constituit de așteptarea împărăției lui D-zeu; astăzi, e constituit de așteptarea morții.”

„Societatea erotico-publicitară în care trăim încearcă să organizeze dorința, să dezvolte dorința în proporții nemaivăzute, menținând totodată satisfacerea în domeniul sferei private. Pentru ca societatea să funcționeze, iar competiția să continue, trebuie ca dorința să sporească, să se extindă și să devoreze viața oamenilor.”

„Viața e făcută din lungi perioade de plictis confuz, cel mai adesea e cât se poate de cenușie; apoi se ivește brusc o bifurcație, iar schimbarea de direcție se dovedește definitivă.”

„Sunt un ins inutil. Nu sunt în stare să cresc porci. Habar n-am cum se fac cârnații, furculițele sau telefoanele mobile. Toate obiectele astea din jurul meu, pe care le folosesc sau pe care le mănânc, sunt incapabil să le produc. Dacă industria și-ar înceta activitatea, dacă inginerii și tehnicienii specializați ar dispărea, aș fi incapabil să iau totul de la-nceput. Competențele mele tehnice sunt mult inferioare celor ale omului de Neanderthal. Total dependent de societatea care mă înconjoară, ei îi sunt aproape inutil; nu știu decât să produc comentarii îndoielnice pe marginea unor obiecte culturale desuete.”