Etichete

Pagini

22.05.2015

Vidiadhar Surajprasad Naipaul - Măscăricii

Paul Gauguin - Sacred Spring, Sweet Dreams (Nave nave moe)
„Societatea pacifistă își are propria-i cruzime. O dată ce unui om i se răpește demnitatea, el e condamnat nu să moară sau să fugă, ci să-și accepte statutul.”

„Când mă gândesc la mine, nu-mi trece prin cap nici un motiv, nici un discurs de politician care să fie într-atât de înflăcărat sau de convingător, încât să mă poată scoate în stradă, să mă facă să devin unul din acea mulțime de oameni care se lasă manipulați.”

„Politicienii sunt oameni care reușesc să clădească ceva din nimic. Nu au decât puține daruri concrete de oferit. Nu sunt constructori sau artiști sau făuritori. Sunt manipulatori și se oferă ca atare. Neavând de oferit, știu foarte rar ce caută. Ar putea pretinde că ceea ce caută este puterea. Dar definiția pe care o dau ei puterii e vagă și nu te poți bizui pe ea...
 Adevăratul politician își găsește desprinderile și desăvârșirea doar în succes. Își descoperă brusc darurile cu care a fost înzestrat. El, care altădată era meschin, necumpătat și infirm, își descoperă negândite calități: e generos, moderat și lovește năprasnic. Puterea se dovedește a fi singurul politician adevărat...
 Cel mai adesea însă adevăratul politician se cunoaște în momentele lui de declin. Darurile neoferite, deprinderile nedescoperite se întorc împotriva lui. Și el, care a început prin a fi înțelept și generos și a luptat pentru o cauză nobilă, se dovedește a fi slab și ezitant...  Oferiți-i puterea. Îl va revigora; va deveni omul care a fost odată. ”

„Arta de a face dragoste se află în stăpânirea femeilor și depinde într-o mare măsură de poziția lor în societate. Cu cât această poziția e mai înaltă, cu atât arta lor decade. Femeia nu mai este cea care oferă, nici cea care primește și, o dată cu această emancipare, pudoarea - frica de erotism, frica de frică - trebuie reafirmată.”

„Un artist, din orice domeniu, își câștigă succesul nu neapărat din dispreț, ci mai degrabă dintr-o lipsă de respect față de publicul său.”