Etichete

Pagini

20.05.2013

Saul Bellow - Iarna decanului


”Oare trecem nepăsători pe lângă forța a mii de prăbușiri, de calamități, de morți, și apoi hotărâm, printr-un proces de selecție prea abstract pentru a fi măcar cunoscut, să ne fixăm asupra unora dintre ele anume? Da, și până la urmă le lăsăm pe cele alese să ne coloreze viziunea cu tușe de penel violente, viscerale, până când apriga opțiune ne subminează și ne răstoarnă judecata. Și, în cele din urmă, întreaga suprastructură (laolaltă cu protectoare viclenie a orbului) începe să se clatine.”

”Există o legătură din ce în ce mai slabă între albi și negri. În trecut, în pofida războiului tăcut dintre ei, exista o legătură. Acum negrii nu o mai doresc, se pare că nu îi mai interesează relațiile cu albi.”

”Una dintre problemele omenești permanente, în oricare stadiu al umanității, este aceea de a nu fi prost. Această opresiune continuă, teama de prostie! Îți pătrunde în nări, îți orbește ochii, îți mănâncă inima de rușine.”

”America nu știe ce să facă cu negrii ei declasați, cum nu știe ce să facă cu copiii ei. Nu-i poate educa nici pe unii, nici pe alții, nu-i poate lega de viață. America însăși nu-i prea solid legată de viață în momentul de viață. Nu periferiile orașului amenință atât de mult, cât mahalalele lăuntrice ale ființei umane, cele urbane constituind doar reprezentarea lor materială.”

”Cultura liberal-umanistă e slabă pentru că e lipsită de cunoaștere științifică... Umaniștii sunt sortiți să fie slabi pentru că nu știu în ce a constat efortul principal al minții omenești pe parcursul a trei secole și la ce rezultate s-a ajuns.”

”Dacă oamenii de știință puri ar fi înțeles într-adevăr știința, și-ar fi dat seama de moralitatea și poezia implicate în legile ei.”

”Viața modernă, avioanele supersonice, zgârie-norii, înalta tehnologie constituie un mijloc de secare a inteligenței, sau mai curând a puterii de judecată, în special a judecății individuale.”

”Lucrurile pe care nu le filtrezi prin sufletul tău nici măcar nu există, asta face ca literalul să fie literal.”

”Psihanaliza pretinde că investighează subconștientul. Subconștientul este, prin definiție, ceva de care nu suntem conștienți. Dar psihanaliștii știu dinainte ce se găsește în el. Și știu, pentru că ei au sădit dinainte tot ce vor găsi acolo.”

”Atâta timp cât lucrurile sunt prezentate la un nivel suficient de teoretic, sunt înghițite cu ușurință. Poți discuta despre politica bunăstării, despre birocrația  din domeniile medicale sau sociale fără să întâmpini nici o obiecție. Dar când începi să vorbești că în mahalalele barbare, mostruoase, pe jumătate decrepite, omul nu are  de ales decât între o moarte lentă și una rapidă, între uzură treptată sau distrugere instantanee, [toți se revoltă].