Etichete

Pagini

05.05.2013

Mircea Eliade - Romanul adolescentului miop


”Amintirile sunt icoanele timpului trecut.”

”Cărțile te silesc să-ți pierzi inteligent timpul. Și, totuși, această pierdere inteligentă nu e mai puțin absurdă, prin faptul că te consumă și te înstreinează.”

”Fiecare suflet pâlpâie câțiva ani tineri în jurul viziunii eroice, apoi acceptă valori mediocre, se pleacă vieții celorlalți, se usucă și piere.”

”Femeile mediocre făptuiesc întotdeauna fapte asupra cărora nu mai pot reveni, pentru că n-au știut să-și stăpânească o zi sau un ceas plictiseala și tulburarea.”

”Drumul libertății perfecte e greu, pentru că femeia se orientează greu singură. Iar, pe această cale, trebuie să pășești singur. Rezervele sufletului feminin se consumă repede și, în lipsa unui suflet prieten, nu se mai înprospătează. O femeie, oricât ar fi ea de superioară, dacă nu se atașează de o conștiință masculină cu care să comunice, luând și dăruind, piere. Mediocritatea biruiește întotdeauna asupra unei femei singure.”

”Lupta împotriva mediocrității biruiește numai în două împrejurări: sau ieșind din ea printr-o nebunie a sufletului, sau transfigurând-o. Poți trăi în cea mai plată mediocritate fără a ajunge mediocru.”