Etichete

Pagini

02.01.2018

Kazuo Ishiguro - Rămășițele zilei [The Remains of the Day]

Joseph M. William Turner - Caernarvon Castle
„Am impresia că generația noastră a observat prima un lucru care scăpase atenției generațiilor anterioare, anume că, de fapt, marile hotărâri legate de problemele lumii întregi nu se iau în săli publice sau în răstimpul câtorva zile acordate unei conferințe internaționale, sub privirile publicului și ale presei. Dimpotrivă, dezbaterile - în care se adoptă decizii fundamentale - au loc în intimitatea și liniștea marilor case din această țară. Ceea ce se întâmplă cu mare pompă în ochii lumii este adeseori concluzia sau simpla ratificare a ceea ce a avut loc timp de săptămâni sau luni de zile între pereți acestor case.”

„Nu te poți aștepta ca omul de pe stradă să știe prea multe despre politică, economie, comerț internațional și altele de acest fel... Datoria unui majordom este să asigure  efectuarea unor servicii de calitate, nicidecum să se amestece în problemele fundamentale ale națiunii. Adevărul este că aceste probleme vor depăși întotdeauna înțelegerea celor din categoria noastră, iar aceia dintre noi care vor să se impună trebuie să-și dea seama că nu pot face cu adevărat acest lucru decât în domeniul care îi privește; adică, îndreptându-și atenția spre asigurarea celor mai bune servicii pentru acei gentlemeni iluștri care țin cu adevărat în mâini destinele civilizației.”

„Riscurile lansării unei vorbe de duh. Dată fiind însăși natura vorbei de duh, ai foarte puțin timp să sesizezi diversele ei repercusiuni posibile înainte de a trebui să îi dai glas și există riscul grav să pronunți tot felul de lucruri nepotrivite dacă nu ai dobândit deja dibăcia și experiența necesare.”