Etichete

Pagini

27.01.2018

Cinghiz Aitmatov - O zi mai lungă decât veacul [The Days Lasts More Than a Hundred Years]

Moldakhmet C. Kenbayev - Conversation
”Cel mai bun lucru pe care un om îl poate face pentru semenii lui este să-și educe copiii în așa fel încât să iasă din ei oameni de nădejde. Și asta nu cu ajutorul unuia sau altuia, ci de unul singur: zi de zi, pas cu pas, să-ți investești în ei întreaga ființă, să fii cât poți de mult alături de copii.”

„Există, firește, un adevăr comun, al tuturor, dar mai există și răsfrângerea acestui adevăr în mintea fiecăruia. Și această răsfrângere se duce odată cu noi.”

„Pe mare, omul se simte întotdeauna altfel decât pe uscat, chiar dacă-i pace împrejur și nu pare a-l amenința vreo primejdie. Oricât de liber te-ai simți, oricât de plăcută e uneori legănarea valurilor, chiar dacă, navingând ai de dus la bun sfârșit fel de fel de treburi, oricât de fermecător s-ar reflecta zorii și asfințitul în oglinda apei, odată tot trebuie să te întorci la mal. Nu poți naviga o veșnicie. Iar la țărm te așteaptă o cu totul viață. Marea-i vremelnică, uscatul - statornic. Iar dacă ți-e frică să te reîntorci la mal, trebuie să-ți găsești o insulă pe care să te așezi, obișnuindu-te cu gândul că acolo ți-e locul, că e casa ta pentru totdeauna.”

„Există întâmplări deosebite, destine pilduitoare, care trăiesc veacuri de-a rândul în memoria oamenilor, pentru că învățămintele pe care le cuprind sunt neprețuite, răsfrângând trăirile unui om asupra tuturor semenilor săi din acel timp, ba chiar și asupra celor scoboritori din ei peste vremuri.”