Etichete

Pagini

18.04.2016

Jérôme Ferrari - Predica despre căderea Romei [Le Sermon sur la chute de Rome]

Maurice Utrillo - Corsican Landscape
„Nu știm deloc ce e lumea și de ce anume depinde existența ei. Legea misterioasă care o face să apară, să crească și să moară este poate înscrisă undeva în univers. Dar știm un singur lucru: pentru ca o lume nouă să se nască, trebuie mai întâi să moară cea veche. Și mai știm că intervalul care le separă poate fi infinit de scurt sau, dimpotrivă, atât de lung, încât oamenii trebuie să învețe de-a lungul mai multor decenii să viețuiască în deznădejde ca să descopere că sunt cu adevărat neputincioși și că, de fapt, nici n-au trăit.”

„Demiurgul nu e totuna cu Creatorul. El nici măcar nu știe că zidește o lume, ci face ceva cu totul omenesc, pune piatră peste piatră, pentru ca în curând creația să-i scape din mâini și să-l depășească, astfel încât dacă n-o distruge el, îl va distruge ea pe el.”

„Își recunoștea înfrângerea și accepta, accepta cu durere absolut disperată prostia acestei lumi.”

„Poate că orice lume e doar umbra deformată a celorlalte, oglindă îndepărtată în care gunoaiele par diamante strălucitoare, poate că nu există de fapt decât o singură lume, din care n-ai cum să fugi, căci liniile înșelătoare ale drumurilor se întorc mereu.”