Etichete

Pagini

20.05.2014

Miguel Angel Asturias - Domnul Președinte

Mayan Mural in Guatemala, the site San Bartolo
„Sufletul nu înțelege nici fericirea și nici nefericirea dacă n-a avut timp să le silabisească și să le învețe dinainte. Trebuie să fii mușcat batista sărată de lacrimi, trebuie s-o fi mușcat cu înverșunare, s-o fi sfâșiat cu dinții.”

„Singura lege pe acest pământ este loteria: e o chestiune de loterie să mergi la închisoare, o chestie de loterie să te împuște sau nu și tot o chestie de loterie e să ajungi deputat, diplomat, președinte de republică, general, ministru!”

„Casa-ți îngăduie să-ți mănânci pâinea pe ascuns, casa posedă siguranța lucrurilor permanente și atrage stima socială, e stabilă ca portretul de familie în care tatăl de familie se distinge prin nodul la cravată, mama aborează cele mai scumpe bijuterii, iar copiii sunt dați pe păr cu aqua florida autentică. Strada, dimpotrivă, e o lume nestatornică, periculoasă, plină de aventură, falsă ca oglinzile, e un spălător public al murdăriilor din jurul lor.”

”Nimic mai prostesc decât a explica faptele celorlalți. Acte străine. 
 Critica este, adesea, șușoteală de oameni înăcriți. Trec sub tăcere părțile bune, exagerează pe celelalte. O faimoasă porcărie, care doare ca peria pe rană. În timp ce reproșul voalat, de-o substanță foarte subtilă, disimulat în informațiile date de membrii familiei, de prieteni sau de sufletele caritabile, pătrunde mai adânc.”