Etichete

Pagini

23.05.2014

Carlos Fuentes - Instinctul lui Inez

David Alfaro Siqueiros - Retrato de Angelica
„Imaginea trebuie să fie expusă. Doar avarul cel mai mizerabil ține un Goya ascuns, nu de teama hoților, ci din teamă pentru Goya. De teamă ca tabloul agățat, nici măcar pe peretele unui muzeu, ci de acela al casei zgârcitului însuși, să nu fie văzut de alții și, mai ales, să vadă pe alții. Să rupi comunicarea, să-i furi definitiv posibilitatea artistului de a vedea și de a fi văzut, să-i întrerupi pe vecie fluxul vital: nimic nu-l poate satisface mai mult, aproape ca un orgasm sec, pe avarul perfect. Orice privire străină este un furt din tablou.”

„Dacă cunoști o persoană, îi cunoști repertoriul de posibilități.”

„Muzica e un portret artificial al pasiunilor omenești.”

„Fericirea e capcana trecătoare care ne costumează supărările permanente și ne face mai vulnerabili ca niciodată în fața oarbei legalității a nenorocirii.”

„Păgânismul nu crede în el însuși pentru că nu se îndoiește niciodată. Creștinismul da, pentru că credința lui este mereu pusă la încercare.”

„Invidia este ranchiuna pentru un bun străin. Gelozia conferă importanță persoanei pe care am dori-o numai pentru noi. Invidia este o otravă neputincioasă, vrem să fim altul. Gelozia este generoasă, vrem ca celălalt să fie al nostru.”

„Viața noastră este un colțișor trecător al cărui scop este existența morții. Suntem pretextul pentru existența morții. Moartea dă prezență lucrurilor pe care le-am uitat din viață.”