Etichete

Pagini

29.03.2013

Heinrich Böll - Opiniile unui clovn

Barry Leighton-Jones - Clown with Red Hair

”Fiii acestei lumi nu sunt doar mai inteligenți, ci sunt și mai umani și mai mărinimoși decât ai altor astre.”

 ”Catolicii mă enervează pentru că nu sunt corecți.
 Protestanții mă îmbolnăvesc cu veșnicele lor probleme de conștiință.
   Ateii mă plictisesc pentru că vorbesc numai de D-zeu.”

”Deosebit de penibile mi se par filmele despre artiști. De obicei, sunt făcute de oameni care nu i-ar fi dat lui Van Gogh pentru tablou nici măcar un pachet întreg de tutun, ci doar o jumătate, și cărora le-ar fi părut rău și de atâta mai târziu, pentru că și-ar fi dat seama că l-ar fi putut obține și doar pentru cât ai umple o pipă... Un artist în viață, care n-are nici măcar o țigară și nu-i poate cumpăra pantofi soției, este neinteresant pentru cineaști, întrucât nu le-a fost confirmat de trei generații de flecari că ar fi un geniu.”

”Un artist (nu poate face altceva decât tocmai ceea ce face) seamănă cu o femeie care nu știe altceva decât să iubească și care cedează oricărui măgar de bărbat care o dorește. Artiștii și femeile sunt cel mai ușor de exploatat, și orice manager are în el între unul și 99 de procente dintr-un proxenet.”

”Lucrul [pe care] l-am observat adeseori la catolici: își păzesc comorile - sacramentele, papa - ca niște zgârie-brânză. În afară de asta, alcătuiesc cea mai plină de sine adunătură de oameni pe care am văzut-o vreodată. Despre toate au câte o părere: despre ceea ce constituie tărie bisericii lor, despre ce e slab în ea și ce așteaptă de la oricine cât de cât inteligent: să se convertească imediat.”

”...secretul groazei  constă în detalii. Să-ți pară rău pentru lucrurile mari e copilăros de ușor; greșeli politice, stricarea căsătoriei, asasinate, antisemitism - dar cine-l poate ierta pe un altul dacă înțelege detaliile?”

”Faptul de a te agăța de trecut e prefăcătorie, pentru că nimeni nu poate înțelege momentele acelea.”

”Oamenii bogați primesc gratis mult mai multe lucruri decât cei săraci, iar ce cumpără primesc de obicei mai ieftin.”