Etichete

Pagini

25.03.2013

Nadine Gordimer - Nimeni alături de mine

Tinus de Jongh - Diep River Cape

”Întotdeauna există cineva de care nimeni nu-și aduce aminte. În fotografiile de grup, doar cei care, între timp, au devenit proeminenți sau ticăloși, sau cei a căror chipuri se aliniază îndărăt, în experiențele trăite în comun, ocupă un anume timp și spațiu, lucios aplatizate pe poză”

”Într-o mișcare democratică, cultul personalității trebuie redus la minimum, cu excepția eroilor morți, care constituie modele pentru popor, fără posibilitatea unei tendințe de facțiune sau grupare separată, care să ducă la divizare.”

”Chestiunile omenești plutesc întotdeauna în incertitudine, morțile și viețile și feluritele perioade sfârșesc în boală, în bătrânețe - în accident. Accidentul este ceva neplanificat, neprevăzut de nimeni.  Asasinatul însă e planificat. Asasinatul e determinat. Nu există nici o incetitudine; intenție pură. Asasinatul despică și deșiră tesătura vieții, tot ceea ce e suportabil și suportat, sfâșie liniștitoarea progresie a trecutului în prezent și în viitor. Asasinatul lovește viețile corolare ale individului; sfârtecă viața unei țări, dezgolind ganglionii pe care instituțiile civile se străduiesc să-i acopere cu carne. Asasinatul e o rană sângerândă.”