Etichete

Pagini

04.12.2012

Naghib Mahfuz - Trilogia Cairoului

John Frederick Lewis - The Harem
O plimbare prin palat
”Imaginile pătrund cu atât mai adânc în sufletul nostru, cu cât ne leagă de mai multe locuri.”

”De ce o fi generând indiferență ”proprietatea„garantată  [căsătoria]? Din afară, ea pare fermecătoare și ispititoare la culme, dar dinăuntru devine greu de suportat, nesuferită; seamănă cu prăjitura de întâi aprilie - cu spoială de ciocolată de deasupra și cu miez de usturoi.”

”Nu știu ce diavol răspunzâtor de viața conjugală face ca toate calitățile [frumusețe, bogăție, de neam ales, etc.] să nu mai conteze în comparație cu plictiseala morbidă... Este ca și cum ți s-ar năzări să consolezi un nevoiaș și i-ai spune că nu există fericire mai mare decât sărăcia.” 

Palatul dorinței

”Frumusețea este cutremurul care-ți rănește inima, este viața care-ți înflorește în suflet, este extazul în care plutești, simțind că poți atinge cerul!”

”Nu există oglindă mai limpede pentru un om decât prietenul revenit după o absență îndelungată.”

”Națiunile există și progresează datorită înțelepciunii politice și brațelor, nu datorită baloanelor de săpun și clovneriilor ieftine.”

”Suntem obișnuiți să apelăm la soare și la lună pentru a rotunji linia dreaptă a timpului, astfel încât amintirile pierdute să se întoarcă la noi, chiar dacă întâmplările rămân fără întoarcere.”

Strada Zahărului

”Adevărul se aseamănă întru totul cu o femeie iubită; este la fel de răsfățat și capricios, se joacă cu inima și sufletul tău, stârnind îndoiala și gelozia, dorința de a cunoaște și de a avea totul. Asemenea femeii adorate, el are o mie de fețe și o mie de chipuri. Și cel mai adesea este la fel de viclean și amăgitor, de curd și sfidător.”

”Temelia vieții moderne este știința! Trebuie s-o studiem pe toate fețele și să ne formăm o mentalitate științifică în toate. Aceia care ignoră știința nu traiesc în secolul 20 [sau 21] și nu se potrivesc cu el. Este neapărat necesar ca și oamenii de litere să se îndrepte spre știință și să se străduiască să-i cunoască tainele. Ea nu trebuie să rămână doar un domeniu privat al savanților... Știința trebuie să ia locul religiei.”

”În perioadele care urmează loviturile de stat, procuratura [legea] bate în retragere și iese în față poliția, căci epocile loviturilor de stat sunt epoci ale forței politienești... În perioada unei guvernării normale, legea are cuvântul suprem [sau ar trebui sa-l aibă].”

"Dăinuirea unei credinţe mai bine de o mie de ani este o frână, o dovadă a umilirii unor oameni şi nu a forţei ei. Este împotriva sensului vieţii care se reînoieşte mereu... Religia este cea mai puternică frână în calea libertăţii şi a emancipării omului."