Etichete

Pagini

30.08.2012

Alberto Vazquez-Figueroa - Bora Bora

Paul Gauguin - Când te căsătorești?

 Când un spaniol, un francez sau un chinez este întrebat de unde se trage, el va spune întâi numele satului în care s-a născut, al provinciei căreia îi aparține satul, al țării în care se găsește provincia, și chiar - în cazuri extreme - al continentului în care se află țara.
 Dacă aceeași persoană este rugată să stabilească grafic de unde vine, va desena în linii mari o hartă pe care va marca satul sau orașul său cu un punct. 
  La fel, atunci când va călători, o va face mereu raportându-se la acea hartă și la acea lume din care știe că face parte. E conștient că trăiește și se deplasează pe pământuri și pe mări cu forme concrete și că, atunci când își va propune să revină în punctul de unde-a pornit, nu va trebui decât să urmeze același drum dar în sens invers.
   În definitiv, locul său de origine nu reprezintă decât un punct aflat într-un spațiu amplu, perfect delimitat.
  Însă pentru locuitorii insulelor Pacificului de Sud, lumea nu era așa, și pentru unii dintre ei nu este nici astăzi. Pentru polinezieni, totul se raporta la buric: insula lor era centrul universului.”

”Zeii pot fi foarte cruzi. Și foarte greu de înțeles. Se distrează, lăsându-ne să învingem în marile bătălii ale vieții, iar apoi permit să fim înfrânți într-un mod ridicol și rușinos.”