Etichete

Pagini

04.01.2012

Jorge Luis Borges - Cartea de nisip

Francisco Goya - Frescă

”Anii nu ne modifică esența, dacă vom fi având vreuna.” (Congresul)

”Știu Adevărul, dar nu pot găsi acest Adevăr prin rațiune. Neprețuitul dar de a-l comunica nu mi-a fost hărăzit.” (Secta Celor Treizeci)

”Suntem cu toții figuri ale unei fabule și se cuvine să ne amintim că în fabule-i stăpânitor numărul trei (cele trei daruri ale vrăjitorului, triadele și neîndoielnica Treime” (Oglinda și masca)

”În vremea straniului mei ieri precumpănea superstiția că de seara până dimineața se întâmplă lucruri pe care ar fi rușine să le ignori... Imaginile și cuvântul tipărit erau mai reale decât lucrurile înseși. Doar ce era tipărit era adevărat. Esse est percipi constituia începutul, miezul și sfărșitul ciudatei noaste concepții despre lume. În acel ieri când mi-a fost dat să exist, oamenii erau naivi:  credeau că o marfă e bună pentru că așa susține și repetă propriul fabricant. Și furturile erau numeroase, deși toți știau că posesia banului nu aduce mai multă fericire și nici mai multă liniște.”  (Utopia unui om ostenit)


”Pentru un întemnițat sau pentru cel fără vedere, apele timpului alunecă la vale, într-o curgere domoală.” (Avelino Arredondo)

”Astăzi, a afirma veracitatea faptelor narate a ajuns să reprezinte convenția oricărei povestiri fantastice.” (Cartea de nisip)