Etichete

Pagini

12.07.2018

John Fowles - Iubita locotenentului francez [The French Lieutenant's Woman]

Dante Gabriel Rossetti - Il romascello (The Twig)

„De-a lungul istorie omenirii, elitele și-au justificat în fel și chip îndreptățirea de a se socoti astfel. Numai în fața Timpului un singur argument stă în picioare. Și anume următorul: ca elitele, indiferent care ar fi argumentele anume cu care își susțin cauza, să fi introdus o morală mai nobilă și mai dreaptă în lumea asta stăpânită de întuneric. Dacă nu trec cu bine această probă de foc, vor ajunge niște simpli despoți, niște sultani, niște muritori de rând care nu încearcă decâr să-și îndestuleze setea de plăceri și de putere.”

„Datorită, fără îndoială, concepției acestea fundamental schizofrenice pe care o are despre societate, clasa de mijloc ne apare ca un amestec cât se poate de ciudat de fermenți și cocă somnolentă. Astăzi, aproape ne-a ieșit din minte faptul că burghezia e clasa din mijlocul căreia au pornit întotdeauna revoluțiile; ne sare mai curând în ochi cealaltă ipostază, de masă amorfă, fleșcăită și nesărată; burghezia - cuibul din care ne pândește reacțiunea, burghezia - o palmă pe obrazul fiecăruia dintre noi, înțepenită fără speranță în veșnicul ei egoism și conformism. Pe conviețuirea celor două chipuri ale Ianusului burghez se întemeiază însă virtutea mântuitoare a acestei clase: anume că, dintre cele trei caste ale societății, ea singură are obiceiul să se disprețuiească din inimă.”

„Orice cultură, oricât ar fi ea de nedemocratică sau de egalitaristă, are nevoie de un fel de elită care să țină sus făclia călăuzitoare a eticii, ai cărei membri își petrec timpul în îndoieli și iscodeli de sine; o elită ține laolaltă de anumite reguli de comportament, dintre care unele se poate întâmpla să fie cât se poate de neetice, ceea ce explică de ce forma respectivă va sfârși prin a pieri, cu toate că menirea ei ascunsă e benefică: să insufle celorlalți curaj sau să reprezinte întruparea prin care se vor păstra peste timp celelalte efecte, cele bune, ale trecerii sale prin istorie.”

„Numai gândul la căsătorie are asupra oamenilor efecte dintre cele mai ciudate. îi face pe cei doi viitori parteneri să pună la îndoailă dreptatea întocmirii existenței; îi umple de dorința de a avea mai multe de oferit, decât au în realitate, unul altuia; pune capăt nepăsării tinereții; îți așază dinainte anumite răspunderi, a căror povară te însingurează, iar aspectele mai altruiste ale contractului social pălesc în fața lor. Pe scurt, e mai ușor să fii necinstit în numele a două făpturi, decât în nume propriu.”

„Datoria nu-i decât o oală, care primește orice vâri în ea, de la cele mai cumplite rele până la binele cel mai înălțător.”

„Norocul e un dascăl hachițos; își învață imaginația să-i prevadă dispariția, și adesea își dă cu atât mai multă silință să-ți vâre treaba asta în cap, cu cât s-a purtat mai generos.”