Etichete

Pagini

08.07.2018

Erich Maria Remarque - Pe frontul de vest nimic nou [All Quiet on the Western Front]

John Singer Sargent - Gassed

„Oamenii vorbesc prea mult! Au griji, țeluri, năzuințe; eu însă nu le pot concepe la fel. Uneori zăbovesc cu unul dintre ei în grădinița restaurantului și caut să-i explic că, în definitiv, principalul e să stai liniștit. Ei înțeleg, firește; mă aprobă, sunt de acord, dar numai cu vorba - numai cu vorba, din păcate!; simt justețea celor spuse de mine, însă numai pe jumătate: restul ființei lor e în altă parte, sunt împrăștiați; nici unul nu simte un lucru cu toate fibrele inimii.”

„Ce absurd e tot ce s-a scris, tot ce s-a înfăptuit, tot ce s-a gândit vreodată, dacă asemenea lucru e cu putință! Totul trebuie să fie minciună și zădărnicie, dacă o civilizație n-a fost în stare să împiedice vărsarea acestor râuri de sânge și existența acestor lagăre de tortură, răspândite pe glob cu sutele de mii. Numai lazaretul arată adevărata față a războiului.”

„Pentru soldat, stomacul și digestia sunt un domeniu mai familiar decât oricărui om. Trei sferturi din vocabularul ostașului sunt luate dintr-însul și atât expresia celei mai înalte bucurii cât și a celei mai profunde indignări găsește aici cuvintele cele mai savuroase. Într-altfel ar fi și imposibil să te exprimi atât de limpede și de lapidar.”