Etichete

Pagini

26.09.2017

Viet Thanh Nguyen - Simpatizantul [The Sympathizer]

To Ngoc Van - A Girl with Tuberose
„Nu trebuie niciodată să le cerem celorlalți să se pună în pielea noastră. Pe cei mai mulți astfel de teleportări spirituale îi sperie. 
Atunci când se gândesc la ceilalți, oamenii preferă să creadă că și ceilalți sunt exact ca ei sau ar putea fi exact ca ei.”

„Moartea, marea comediană și viața, marea tragediană, cele două formând o pereche care nu se va despărți niciodată. A trăi înseamnă a fi bântuit de inevitabilitatea propriei tale morți, iar a muri înseamnă a fi bântuit de amintirea vieții.

„America, țara în care căutarea fericirii este garantată prin lege, ceea ce, dacă stai să te gândești bine, nu este un lucru chiar atât de grozav. O garantare a fericirii, da, ar fi un lucru grozav. Dar să ți se garanteze că ai dreptul să urmărești lozul cel mare numit fericire? O biată ocazie de a cumpăra un bilet la loterie. Este sigur că un om va câștiga milioane, dar la fel de sigur este și că milioane vor trebui să plătească pentru asta.”

„Încă de pe vremea când primul om primitiv care locuia într-o peșteră a descoperit focul și a hotărât că cei ce trăiau încă în întuneric erau niște înapoiați. Este vorba de civilizație contra barbarie. Și fiecare epocă are barbarii ei.”

„Filmele erau modul prin care America încerca să slăbească rezistența restului lumii; Hollywoodul asalta fără încetare sistemul de apărare mentală al publicului cu loviturile sale, cu prăbușirile, cu spectacolele, cu succesele explozive și, da, chiar cu bombele de încasări. Nici nu mai conta ce poveste urmărea acest public; important era faptul că povestea pe care o urmărea și o adora era una americană. Asta până în ziua în care aveau să fie și ei bombardați de avioanele pe care le văzuseră în filmele americănești.”

„Dacă o prostituată are ceva ce este din aur, lucrul acela cu siguranță nu e inima ei. Dacă alții cred altfel, atunci nu fac decât să aducă un omagiu vreunei actrițe foarte sârguincioase.”