Etichete

Pagini

24.09.2017

Halldór Laxness - Sub ghețar [Under the Glacier]

Zdzisław Beksiński - Creeping Death
„Nimeni nu spune prea mult, cu atât mai puțin întregul adevăr. Cuvintele rostite constituie fapte prin ele însele, fie că sunt adevărate, fie că sunt false. Când vorbesc, oamenii se dezvăluie pe ei înșiși, fie că mint, fie că spun adevărul.” 

„În societatea nostră regulile cu privire la iubire sunt făcute ori de eunuci, ori de boșorogi impotenți care au trăit prin peșteri și au mâncat rădăcini de gușa-porumbului. Uneori și de celibatari perverși, care se fâțâie de colo-colo în fuste, unii cică și cu lenjerie femeiască pe dedesubt. E puțin probabil ca femeile decente să fi dorit un Părinte al Bisericii ca tovarăș la masă.”

„Istoria este întotdeauna complet diferită de ceea ce s-a întâmplat în realitate. Faptele au fugit cu toatele de la tine înainte ca tu să începi povestirea. Istoria este pur și simplu un fapt de sine stătător. Și, cu cât încerci să abordezi mai îndeaproape faptele prin istorie, cu atât te afunzi mai adânc în ficțiune. Cu cât e mai mare atenția cu care explici un fapt, cu atât e mai absurdă născocirea pe care o pescuiești din haos. Același lucru se întâmplă și istoriei lumii. Diferența dintre un romancier și un istoric este următoarea: primul spune minciuni în mod deliberat și doar în joacă; istoricul, în naivitatea lui, spune minciuni și își închipuie că spune adevărul.”

„Războiul a fost dintotdeauna principala distracție a omenirii. Celelalte distracții sunt un surogat al războiului. Ce sunt jocurile olimpice? Un rahat... Atacarea celui slab s-a bucurat dintotdeauna de popularitate. Este o mare ispită să te iei de cineva - indiferent dacă sunt albi, negri sau roșii. O cruntă dezamăgire când se dovedește că pot să se apere singuri; tragic; ca și cum te-ai înțepa într-un trandafir.”