Etichete

Pagini

09.11.2012

Salman Rushdie - Seducătoarea din Florența


Painting from Mughal School of Arts

”Toți credincioșii au motive bine întemeiate pentru a nu crede în nici un alt dumnezeu decât al lor, așa că ei între ei sunt cei care îmi dau toate motive să nu cred în nici unul.” 

”Când este scoasă din teacă sabia limbii rănile pe care le lasă sunt mai adânci decât ale celei mei ascuțite lame.”

”Numai dacă acceptăm adevărurile morții putem începe să învățăm adevărurile a ceea ce înseamnă să trăim. Paradoxul e un nod care îi permite omului să fie inteligent chiar în timp ce îi leagă creierul, întocmai precum picioarele și aripile găinii pregătite pentru frigare.”

”Atâta timp cât ești anesteziat și nu simți tragedia propriei vieți, poți supraviețui. Când îți revine limpezimea, când îți este meticulos redată, te poate înnebuni. Memoria retrezită la viață te poate sminti, amintirea umilinței, a celor ce ți s-au întâmplat fără știrea ta, a atâtor intruziuni.”

”Dragostea poporului era capricioasă și nestatornică, iar a cultiva o astfel de dragoste este o nebunie. Dragostea nici nu există. Nu există decât puterea.”

”Odată ce un om a fost într-o cameră de tortură, simțurile nu mai uită niciodată anumite senzații. Odată ce un om a fost surghiunit, o parte din el nu încetează niciodată să mai simtă durerea.” 

”Blestemul rasei umane nu este că suntem atât de diferiți unii de alții, ci că suntem atât de asemănători.”