Etichete

Pagini

30.11.2017

Tahar Ben Jelloun - Copilul de nisip; Noaptea sacră

René Magritte - The Double Secret
Copilul de nisip

"Să fii femei este o infirmitate naturală cu care se acomodează toată lumea. Să fii bărbat este o iluzie şi o violenţă pe care totul o justifică şi o privilegiază. Să fii pur şi simplu este o sfidare."

"Nu înţelegea de ce cimitirele nu se acopereau, de ce nu se ascundeau. Considera nesănătoase aceste locuri, spunea că nu serveşte la nimic să păstrezi iluzia unei prezenţe, din moment ce însăşi memoria se înşală, îşi bate joc de noi oferindu-ne amintiri fabricate, cu fiinţe ce n-au existat niciodată, închizându-se într-un nor în care nimic nu rezistă nici vântului,  nici cuvintelor."

Noaptea sacră

"Unii oameni urlă atunci când te ameninţă. Mânia le tulbură sentimentele. Şi alţii care vorbesc fără să ridice câtuşi de puţin tonul şi tot ceea ce spun te atinge şi mai tare."

"Liber, asta înseamnă să fii disponibil, luând-o înaintea obstacolelor, poate chiar înaintea timpului.
Să nu posezi nimic ca să nu fi la rându-ţi posedat. Această sete de a poseda şi de a consuma traduce faptul că resimţim o lipsă imensă. Ne lipseşte ceva esenţial."

"Suferinţa este chiar substanţa oricărei pasiuni. Îi este miez, motor şi raţiune de a fi. La început nu ştim asta. Abia mai târziu, când vijelia şi-a împlinit opera, descoperim că şi suferinţa şi-a împlinit-o pe a ei."