Etichete

Pagini

05.03.2017

Alasdair Gray - Lanark. O viață în patru cărți

Alasdair Gray - Cowcaddens Streetcape, 1950s
„Ne strângem cu milioanele ca să cooperăm când e vorba de a ucide, dar atunci când e vorba de acțiuni generoase și frumoase, nu suntem mai mult de câteva zeci sau sute.”

„În civilizațiile moderne, cei care lucreză în soare sunt o minoritate disprețuită și din ce în ce mai restrânsă. Chiar și fermierii se mută în casă. În ce privește amorul și prietenia, omenirea a preferat întotdeauna să se înfrupte din aceste plăceri pe timpul nopții.”

„Războiul este doar o manieră violentă de a executa ceea ce oamenii fac de obicei cu calm în timp de pace: întrebuințând cealaltă parte ca sursă de încălzire, mașinărie și instrument pentru plăcerea sexuală. Omul e plăcinta care se coace și se mănâncă singură, iar rețeta constă în separare.”

„O poveste poate avea întotdeauna un sfârșit fericit dacă o întrerupi într-un moment vesel. Desigur, în natură, singurul sfârșit e moartea, dar moartea se produce rareori atunci când oamenii sunt în cea mai bună formă. De aceea ne plac tragediile. Îi arată pe oameni sfârșind în plină vigoare, cu spiritul treaz și meritându-și sfârșitul.”