Etichete

Pagini

30.07.2016

Anthony Doerr - Toată lumina pe care nu o putem vedea [All the Light We Cannot See]

John James Audubon - Tricolored Heron
„Creierul stă în beznă totală. Plutește într-un lichid transparent înăuntrul craniului, niciodată în lumină. Și totuși, lumea pe care o construiește în minte e plină de lumină. Dă pe dinafară de culoare și mișcare.”

„Nu aflăm nimic despre orbire doar închizând ochii. Sub lumea noastră de ceruri, chipuri și clădiri există o lume mai brută, mai veche, o lume în care a suprafețele plane dispar și bancuri de sunete înoată în ea.”

„Cu toții venim pe lume ca o celulă unică, mai măruntă decât un fir de praf. Mult mai măruntă. Împărțiri. Înmulțiri. Adunări și scăderi. Materia trece dintr-o mână în alta, atomii zboară încoace și încolo, moleculele pivotează, proteinele se aglutinează, mitocondriile emit dictatele lor oxidative. Plămânii, creierul, inima. După patruzeci de săptămâni. șase trilioane de celule sunt strivite în menghina filierei genitale a mamelor noastre și urlăm. Iar lumea vine peste noi.”

„Nu tot un fel de corupție e și viața? Un copil se naște și viața se dezlănțuie asupra lui. Îi ia unele lucruri, îl îndeasă cu altele. Fiecare îmbucătură, fiecare particulă de lumină care intră în ochi - corpul nu poate fi niciodată pur.”